top of page

We zetten massaal onze verwarmingen aan. Maar is dat wel gezond?

De zomer zit er nu écht op en dat wil zeggen: kortere dagen, slechter en vooral kouder weer. We zetten met z’n allen massaal onze verwarming opnieuw aan om het binnen aangenamer en gezelliger te maken. Maar waar we geen rekening mee houden, zijn de micro-organismen die zich de hele zomer lang verzameld hebben in de donkere, warme en vochtige omgeving van die radiatoren.


Micro-organismen verstoppen zich het liefst op plaatsen waar je ze niet ziet. Ze kruipen tussen de kleinste spleetjes en in elk hoekje. Daar kweken ze naar hartenlust. Ook je radiatoren zijn een interessante ‘verstopplaats’. Micro-organismen vermenigvuldigen er zich zelfs zodanig dat radiatoren helemaal verstopt raken.

Bij de eerste koude herfstdagen zetten we met z’n allen onze verwarming op. Een groot deel van de verzamelde micro-organismen wordt daardoor ineens de binnenlucht in geblazen. En dat heeft grote gevolgen voor onze gezondheid. Zo zorgen de rondvliegende onzichtbare stofdeeltjes ervoor dat onze slijmvliezen bij elke ademtocht steeds meer uitdrogen. Bijgevolg hebben we de neiging om de ruimte opnieuw te bevochtigen waardoor micro-organismes zich nog sneller gaan vermenigvuldigen. We hoeven je niet te vertellen dat dit je nóg zieker kan maken…

Ook vloerverwarming biedt geen soelaas. Door een continu verwarmde ondergrond komt het opgewaaide stof niet op de vloer terecht, maar blijft het in de lucht hangen. Hierdoor verzamelen ze achter meubelen, je frigo en zelfs achter gordijnen. Niet ideaal dus.


Ademhalingsproblemen

In de verwarmde binnenruimte blijven allergenen dus permanent in de lucht hangen, waardoor we ze ook steeds frequenter gaan inademen. Een gevolg hiervan is dat onze longen ‘verstoppen’, waardoor er minder zuurstof naar de bloedbanen stroomt en ons immuunsysteem verzwakt. Hoesten, niezen, keelpijn, irritatie aan de ogen… Stilaan worden we zieker en binnen de kortste keren schuiven we met een griep aan bij de apotheker.

Een griepvaccin is aan te bevelen, zeker voor zwakkere personen. Maar het kan ook anders. Het inademen van medisch gezuiverde lucht verbetert de longfunctie, wat op haar beurt onze natuurlijke weerstand aanscherpt en ook het immuunsysteem terug op peil brengt. Zo zijn we bestand tegen allerlei bacteriële aanvallen, alsook tegen virussen en microben. Die medisch gezuiverde lucht biedt de Monarch Clean Air. Daarnaast zorgt het toestel er met haar Far-UVC lampen ook voor dat de in de lucht aanwezige griep- en coronavirussen geïnactiveerd worden. Een accurate en preventieve manier van bescherming voor het hele gezin.

Hoog tijd om een Monarch Clean Air aan te schaffen dus!
コメント


bottom of page